Hyvin suunniteltu….
Kovin surullisten hetkien jälkeen jotain ihan muuta. Viikon mittaisen, retrohenkisen (c-kasetteineen ja nauhureineen, joka imaisi ensin kasetin nauhat sisäänsä) englannin
intensiivikurssin jälkeen siirryimme takaisin tälle vuosituhannelle ja aloimme
suunnitella tulevaa parin yön vaellusta. Aluksi tietenkin pohdimme riskit,
perehdyimme turvallisuusasioihin sekä kävimme läpi varusteita. Sitten
päästiinkin asian ytimeen eli ruokaan.
Mikäs se on kokkaillessa kun porukassa on kokki reilun 30 v:n kokemuksella :) |
Hyvä ruoka, parempi mieli
Valmistelut aloitettiin suunnittelemalla ruokalista. He,
jotka ovat nuorena lukeneet Viisikko-sarjaa, tietävät mikä on onnistuneen
seikkailun peruspilari. Se on ruoka ja sitä pitää olla paljon…todella paljon!
Suunnittelussa lähdettiin siitä, että tässä ruokaryhmässä on 5 jäsentä ja aikaa
retkeen kuluu noin 2,5 vrk. Kokonaiseen päivään kuuluu aamupala, lounas, päivällinen,
iltapala sekä välipaloja tarpeen mukaan. Lähes kaikki oli tarkoitus tehdä
alusta asti, eikä vain marssia kauppaan ja kasata kärryyn valmiita retkimuonia.
Kuivurin kautta matkaan. |
Pari muuttujaa suunnitelmissa
Aika meni rattoisasti keittiössä kokkaillessa. Koulun
infrapunakuivuri kävi täysillä pari päivää kuivaten herkkuja tulevalle
retkelle. Uunissa kypsyi suklaakeksit ja välipalapatukat. Blinitaikina nousi
yli laitojen. Pian saatiin viesti, että yksi aikuisopiskelija ei pääsekään
lähtemään matkaan. Eipä aikaakaan, kun toinenkin putosi pois. Kolmas siirtyi
nuorison ruokaryhmään. Lopulta ruokaryhmässämme oli jäljellä enää Kaarina ja
minä. Jos olisimme hobitteja, olisimme taputtaneet karvaisia käsiämme. Hobitit,
jos jotkut, ymmärtävät hyvän ruuan päälle eikä silloin myöskään määrässä
säästellä!!
Pakkailua
Kämpillä valmistelut jatkuivat. Viimeisenä päivänä sain
odotetun tekstarin postista. Telttani oli saapunut ja pääsin heti testaamaan
sitä. Kiitos ja kumarrus Jyväskylän koulutuskuntayhtymälle, joka huomioi
20-vuotisen työurani lahjoittamalla hyvän summan haluamaani hankintaa varten.
Valitsin palkkiokseni Hillebergin Nammatj 2 GT-teltan, josta itselleni
maksettavaksi jäi sangen kohtuullinen osuus. Olin jo kotona kaivanut
naftaliinista vanhan rinkkani, jota olin kantanut viimeksi lähes 10 vuotta
sitten. Niistä ajoista on sen verran monta vuotta (ja kiloa), että jouduin
hölläämään lantiovyötä melkoisesti. Rinkkaa pakatessa mietin hieman
huolestuneena myös omaa (olematonta) kuntoani. Muuten fiilis oli
pääsääntöisesti hyvä koko ajan.
Hilleberg kokeiltu ja hyväksi koettu. |
Vihdoin rinkat selkään ja menoksi
Eka kahvitauko. |
Kun vielä koululla rinkkaan sullottiin kaikki loihtimamme
herkut, painoa oli kertynyt enemmän kuin tarpeeksi. Koululla nautitun lounaan
jälkeen pakkauduttiin autoihin ja lähdettiin kohti Pallas-Yllästunturin
kansallispuistoa. Emme kulkeneet varsinaista reittiä pitkin, vaan lähdimme
nousemaan Pyhätunturiin ja seurailimme sen kylkeä. Näkymät alkoivat muuttua
puuttomiksi tunturimaisemiksi. Rinkka painoi, mutta ”so what”. Kai mainitsin
jo, että meillä oli PALJON ruokaa mukana? Ensimmäinen pidempi tauko pidettiin
pienen rajajärven rannassa. Vaikka pidän muutenkin kahvista, tuolla se maistui
ihan taivaalliselta. Todettiin kyllä, että pysyäksemme ”ruoka-aikataulussamme”,
olisi pidettävä tauko ja pystytettävä kenttäkeittiö noin parin kilometrin
välein.
Kuvaan kuuluisi tuoreen kahvin tuoksu. Se täytyy jokaisen kuvitella itse. |
Ensimmäinen yö
Ensimmäinen leiri pystytettiin Kolmentunturinjänkälle ja
vaikka kuinka yritettiin vähentää painoa rinkasta syömällä ahkerasti, jäi
iltapala silti nauttimatta. Suunnitelmissa oli seuraavana päivänä huiputtaa
Lainiotunturi leiristä käsin. Ennen nukahtamista pohdimme seuraavaa aamua ja
retkeä Lainiolle sekä sitä, mahtuuko eväämme päiväreppuun vai onko sittenkin
otettava rinkka mukaan tunturiin. Onneksi oltiin Kaarinan kanssa hiukan
sivummalla telttoinemme, sen verran railakasta oli nauru pimenevässä illassa.
Mustikoita oli valtavasti eikä oikein aina malttanut kävellä ohi. Ruskan värit alkoivat myös näkyä. |
Kaksi vanhaa puuta. Toinen tosin melko paljon vanhempi. |
Lainiotunturille
Aamulla, tietenkin runsaan aamupalan jälkeen, olimme
valmiita lähtemään huiputtamaan Lainiota. Koska nuorisoporukka ei ollut ihan
ajoissa lähdössä, saatiin lähteä kahdestaan liikkeelle. Matkalla pysähtelimme
muutamien kymmenien metrien välein syömään mustikoita, joita oli koko ajan ihan
älyttömästi. Lainion huipulla olikin jo aika kaivaa suklaat, välipalapatukat ja
energiajuomat repusta. Alamäkeen matka joutui reippaasti ja leiriin palattuamme
olikin jo aika valmistaa lounas. Ehkä paras Chili con carne ikinä!!
Kaarina huipulla. Taustalla Ylläs. |
Toinen yö
Toiselle yöpymispaikalle ei ollut paljoa matkaa. Sinne
käveltiin Kaarinan kanssa kahdestaan ja perille päästyämme aloimme paistaa
lettuja ja blinejä. Onneksi nuoriso auttoi syömisessä. Sitten vaan vatsan
viereen nukkumaan, sillä aamulla oli aikainen herätys. Yöllä lämpötila kävi
pakkasella ja aamulla ilmassa oli vahva syksyn tuoksu. Aamukahvin jälkeen
starttasimme viimeiselle lyhyelle etapille, josta meidät haettiin autolla koululle,
jonne ehdimme hyvin lounaalle!!
Paikat kuntoon ennen lähtöä. |
Aamutunnelmia Hangaskurussa |
Mitä jäi käteen?
Kaiken puolin loistoreissu, joka olisi tosin saanut olla
pidempi, että oltaisiin ehditty syödä kaikki ruuat. Mukanamme ollut
nuorisoasteen porukka oli mukava ja opettajamme Jani Vaattovaara ihan huippu.
Kaarinan kanssa naurettiin välillä ihan kippurassa. Vaikka aluksi epäilin
jaksamistani, ei mitään ongelmaa ollut. Paikat on vähän jumissa tietty, mutta
kipinä syttyi jälleen. Tunturiin on päästävä uudestaan.
Takana ehdottomasti parhaat 3 koulupäivää!
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti